Etiketler

12 Mart 2013 Salı

Php ile ilgili temel bilgiler


Php ile ilgilenmek isteyen Windows kullanıcıları WampServer kurmaları gerekmektedir. Wamp server = (windows içerisinde) apache + mysql + php içermektedir.
 WAMP Server'ı http://www.wampserver.com/en/ sitesinden kendi bilgisayarınızın özelliklerine göre (bilgisayarınızın 32bit-64bit özelliğine dikkat ediniz) indirebilrisiniz ve kurabilirsiniz.
DİPNOT: Windows'ta bilgisayarınızın özelliklerine (kaç bit olduğunu) ulaşmak için bilgisarım> sağ tık> özellikler demeniz yeterlidir.(x86=32bit, x64=64bit)
Linux kullanıcıları ise LAMP server kurmalıdır. Lamp server = (linux içerisinde) apache + mysql + php içermektedir. Linux'ta LAMP server kurabilmek için uçbirim(terminalden)  aşağıdaki kodu yazınız.
sudo apt-get install lamp-server^ 
 Bu komut ile LAMP paketi indirilecektir. Daha sonra MySQL için kod belirlemesi yapılması gerekiyor. Kontrol için web browser'ınızda (google chrome, firefox vb.) http://localhost yazıldığında "it works!" mesajını görmelisiniz.

 Php kodlarını nerede yazacağız?

PHP kodlarını yazabilmek için Sublime Text 2 , yada netbeans seçilebilir.
www.sublimetext.com/2   , netbeans.org/downloads/(netbeans ın 7.2 den düşük sürümleri php için pek uygun değildir)
 Özellikle Ubuntu kullanıcıları için belirtmeliyim ki Ubuntu Software Center içerisinde Netbeans'i aradığınızda netbeans 7.0 yüklenebilmektesiniz  fakat bu sürümde PHP geliştirilememekte. Bu yüden terminalden kod satırı ile yüklemeniz gerekiyor.
Sublime text 2 ise   Windows'ta çalışmak isteyenler ise .exe dosyasını indirerek kolayca kurabilirler.
Linux da kurmak isteyenlerin ise uçbirim(terminal)den aşağıdaki komut satırlarını yazmaları gerekiyor.
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-2 
sudo apt-get update
sudo apt-get install sublime-text
DİPNOT: Ayrıntı için ;askubuntu.com/questions/172698/how-do-i-install-sublime-text-2
*AKDENIZ UNIVERSİTESI-AKADEMIK BILISIM DE  öğrendiklerimden alıntıdır.

3 yorum:

  1. Wamp kurulumu yuzundn windowsu sişiriyor.ben daha ziyade xamp yi kullanıyorum.zipdn çikarıp çalıstırmam yeterli.kodlama kısmında ise dzsoft php editor ismin lisanslı ama mini minnacık, isvicre çakısı gbi bir program.ufak ayar sonucu kodlama ve önizleme aynı olur.tecrubelerimdn söyluyorum,wamp bir iskence :)

    YanıtlaSil
  2. Uzun zaman forumlarda aradım bir turlu yapamadım. Burda tesadüfen gördüm başarılı bir şekilde kurdum. Çok teşekür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Önemli değil :) kurduktan sonra başarılı kodlar yazman dileğiyle :)

    YanıtlaSil