Etiketler

16 Temmuz 2013 Salı

Şifre ile Parola Arasındaki Fark

Merhabalar
Bu yazımda sizlere çok sık karıştırılan kavramlardan olan "şifre" ile "parola" arasındaki farktan bahsetmek istiyorum. Aslında hepimiz bilgisayarın şifresi mi ? parolası mı diye? karıştıyoruz ve aklımıza hangisi gelirse gelirse onu kullanıyoruz. Ancak doğrusunu öğrenmek gerek :))

Şifre ; okunabilir metinlerin rc5desidearsa vs. gibi algoritmalar ile geri dönüştürülebilir ya da md5md4ripemd-128sha-1 vs. gibi algoritmalar ile geri dönüştürülemez hallerine denir.. aksi gerekmediği sürece binary olurlar (unix bir sistemde /etc/shadow dosyasını açarsanız içerisinde kullanıcı parolasının şifrelenmiş halini ascii olarak görebilirsiniz mesela).

Parola ; herhangi bir okunabilir, seçilmiş ve gizli tutulması gereken kelimedir (elma^, -armut-, _ismail18, p027akal, m32ha8a gibi).. parola, bakıldığında -çoğunluka- anlam ifade ederken şifre sağlıklı insanlara bir anlam ifade etmez. ayrıca "parola" olduğu gibi kullanılıp bir yerlere yazılırken, "şifre" olduğu gibi kullanılıp bir yerlere yazılmaz.

Yani kullanıcı adının "şifresi" olmaz! "parolası" olur. Size şifren ne diye sorulduğunda buna cevap veremezsiniz çünkü şifreyi aklınızda tutamazsınız, ancak parolan ne diye sorulduğunda buna cevap verebilirsiniz, aklınızda 
*Her parola şifrenebilir ancak şifre parolanamaz...

Herkese Kolay Gelsin...
İyi Çalışmalar

Yararlanılan kaynaklar ;
https://eksisozluk.com/sifre-ile-parola-arasindaki-fark--1132529

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder