Gartner 1979 yılında Gideon Gartner tarafından Amerikada kurulmuş, 100 ülkede 15.000'den fazla çalışanı ile faaliyette bulunan bir araştırma kuruluşudur. Bilgi teknoloji ürünleri üzerinde araştırma ve tavsiyelerde bulunmaktadır.
Her Hype Döngüsü, bir teknolojinin yaşam döngüsünün beş ana aşamasından oluşur.
Büyük çaplı şirketlerin bilgi teknoloji yöneticileri, kamu kuruluşları, teknoloji şirketleri tarafından takip edilen bir değerlendirme kuruluşudur. Teknoloji ürünü geliştirilmesi, alımı ve kullanımı sürecinde karar verme aşamasında başvurulabilecek önemli bir otoritedir.
Market analiz sonuçlarını göstermek için iki tür grafik kullanmaktadır.
- İlerleme Döngüleri (EN:hype cycles)
- Sihirli Çeyrekler (EN:magic quadrants)
Hype Cycle
Her Hype Döngüsü, bir teknolojinin yaşam döngüsünün beş ana aşamasından oluşur.
- İnovasyon Tetikleyici: Potansiyel bir teknoloji atılımı, işleri yoluna sokar. İlk kavram kanıtı öyküleri ve medyanın ilgisi kayda değer bir reklamı tetikler. Genellikle, kullanılabilir hiçbir ürün mevcut değildir ve ticari uygulanabilirliği kanıtlanmamıştır. Teknolojik ürünün çeşitli ihtiyaçlar karşısında tetiklenerek böyle birşeye ihtiyaç verilerek ürünün ortaya çıkmasına karar verildiği aşamadır.
- Şişirilmiş Beklentilerin Zirvesi: Erken tanıtım, genellikle başarısızlık puanları eşliğinde bir dizi başarı öyküsü hazırlar. Bazı şirketler harekete geçer; çoğu yok olur. Yapılmasına karar verilen ürüne eklenmesi gereken özelliklerin sürekli eklendiği, beklentilerin en üst seviyeye çıktığı noktadır.
- Hayal kırıklığı oğuyu: Deneyler ve uygulamalar yerine getirilemediğinden ilgi azalır. Teknolojinin üreticileri sarsılır ya da başarısız olur. Yatırımlar, yalnızca hayatta kalan sağlayıcılar ürünlerini erken benimseyenlerin memnuniyetine göre geliştirdiğinde devam eder. Üründe eklenecek yeni beklenti kalmadığında artık ürün üzerindeki özelliklerde çeşitli hayal kırıklıkları yaşanmaya başlanır. Bu özellikleri ekledik ama beklentilerimizi karşılamadı gibi sorunlar görülebilir. Bu ürün tamamen beklentileri karşılamadı o zaman sonlandıralım ya da değişikliklere gidelim diye kararlar alınabilir.
- Aydınlanma Eğimi: Teknolojinin işletmenin nasıl faydalanabileceğinin daha fazla örneği kristalleşmeye başlar ve daha yaygın olarak anlaşılır. İkinci ve üçüncü nesil ürünler teknoloji sağlayıcılardan geliyor. Hayal kırıklığı oyuğunu geçebilen ürünlerin artık aydınlanma yaşadığı dilimdir. Yaşanan tecrübelerden ve elde edilen bilgilerden ortaya çıkarılan ürünün en iyi haline geldiği olgunlaşmaya başladığı evredir.
- Verimlilik Platosu: Ana akım kabul edilmeye başlanır. Sağlayıcının uygulanabilirliğini değerlendirme kriterleri daha açık bir şekilde tanımlanmıştır. Teknolojinin geniş pazar uygulanabilirliği ve alaka düzeyi açıkça karşılığını verir. Bir ürünün paketlenerek kullanılabileceği artık geliştirmeye ihtiyaçların azaldığı ve ürünün olgun olarak kullanıldığı aşamadır.
Hype Cycle Raporları Neden İncelenir ?
- Bir teknolojinin ticari vaadiyle ilgili gerçek itici güçlerden ayırmak için
- Teknoloji yatırım kararlarındaki riski azaltmak için
- Bir teknolojinin işletme değerini anlayarak, deneyimli bilgi teknolojileri analistlerinin görüşlerini almak için
Magic Quadrant
Magic Quadrant
Piyasadaki teknoloji sağlayıcılarını anlamak için kullanılır.
Liderlerin kadrosuna odaklanmanın her zaman en iyi eylem yolu olmadığını unutmayın. Piyasadaki zorlukları göz önünde bulundurmak için iyi sebepler var. Bir niş oyuncu ihtiyaçlarınızı pazar liderinden daha iyi destekleyebilir. Her şey sağlayıcının işletme hedeflerinizle nasıl aynı hizada olduğuna bağlıdır.
Magic Quadrant Nasıl Çalışır ?
- Liderler mevcut vizyonlarına karşı gayet iyi çalışırlar ve yarın için iyi bir konumdadırlar.
- Vizyonerler piyasanın nereye gittiğini veya pazar kurallarını değiştirmek için bir vizyona sahip olduklarını anlarlar, ancak henüz iyi bir şekilde uygulama yapmadılar.
- Niş Oyuncular küçük bir segmente başarıyla odaklanırlar veya odaklanmamışlardır ve diğerlerinden daha fazla yenilik yapmaz veya daha iyi performans gösteremezler.
- Meydan okuyanlar bugün çok iyi performans gösteriyor ya da büyük bir kesime hâkim olabilir, ancak pazar yönü hakkında bir anlayış göstermiyorlar.
Magic Quadrant Neden Kullanılır ?
- Bir piyasanın rekabet eden teknoloji sağlayıcıları ve son kullanıcıların bugün ve gelecekte neye ihtiyaç duyduklarını sağlama yetenekleri hakkında hızlı bir şekilde eğitmek için
- Bir pazarın teknoloji sağlayıcılarının rekabet açısından nasıl konumlandırıldığını ve son kullanıcılar için rekabet etmek için kullandıkları stratejileri anlamak için
- Bir teknoloji sağlayıcısının güçlü yönlerini ve zorluklarını özel ihtiyaçlarınızla karşılaştırmak için kullanılabilir.
Kaynaklar
[1] https://www.gartner.com/en/research/methodologies/gartner-hype-cycle
[2] https://www.gartner.com/en/research/methodologies/magic-quadrants-research
[2] https://www.gartner.com/en/research/methodologies/magic-quadrants-research
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder