Etiketler

10 Mart 2015 Salı

BİLMÖK 2015

                                                               

         
Merhabalar
Geçtiğimiz günlerde katılmış olduğum 11.BİLMÖK den bahsetmek istiyorum. Bu arada ilk Gazi Üniversitesi yaka kartım :)


Bilmök (Bilgisayar Mühendisleri Öğrencileri Konseyi ) bu sene Ankara Üniversitesi tarafından düzenlendi.
Ankara olması nedeniyle katılım oldukça yoğundu. İlgili arkadaşlar buradan daha detaylı bilgilere ulaşabilirler.

Ben sizlere katıldığım oturumlardan bahsetmek istiyorum :)) Neler vardı neler yoktu diye düşünüyorsanız programı inceleyebilirsiniz. http://www.bilmok.org.tr/program-detaylari/





6 Mart Cuma günü Richard Matthew Stallman'ın sunumu vardı ve tabiki konu Özgür Yazılım Hareketi ve GNU/Linux İşletim Sistemiydi..
Ve salonda ayakta yer bulmak bile sıkıntılıydı..
Stallman açık kaynak kodlu değil Özgür yazılım denilmesi gerektiğini söyledi. Çünkü özgür yazılım açık kaynak kodlu ancak bir GPL lisansına sahip, her özgür yazılım copyleft dir. Mesela Ubuntu tamamen özgür bir yazılım değildir çünkü içerisinde kapalı kaynak kodlu programlar içerir, ancak Firefox yada Libre Office programlarına tamamen özgür yazılımdır diyebiliriz.

"GNU is not UNIX " :))

Ayrıca GNU/Linux nın 30.yılı olması nedeniyle Stallman kıyafetlerini giydi ve Linux u kutsadı :D



Hafta sonu içimdeki Garfield ile yaptığım savaş sonucunda erkenden kalktım.







7 Mart Cumartesi günü erkenden Halit Alptekin'nin Haydi CTF oynayalım adlı sunumu vardı. CTF yani Capture the Flag, Bayrağı yakala adında verilen görevler sonucunda bayrak elde edilen ve her bayrak için puan alınan bir siber güvenlik güvenlik konsepti taşıyan yarışmalar olarak tanımlayabiliriz. Katılmış olduğu veya çözdüğü CTF sorularından bahsetti. Aslında bütün gün anlatsa anlatılacak sorulardı. Katıldığım ve tecrübe edindiğim kadarıyla CTF ler insana hele ki bilgi güvenliği alanında kendini geliştirmek isteyen kişiler için kısa zamanda çok fazla bilgi edinip pratik yapabilecekleri güzel fırsatlar ancak yarışma sonrasında sorularında nasıl çözüldüğünü öğrenmek gerekli, çünkü tamam bir CTF de soruları görüyoruz ama çözümünü ve çözüm mantığını öğrenmediğimiz zaman diğer CTF de benzer soru çıkınca gene uzun süreler düşünüyoruz.
Halit genel olarak katıldığı yarışmamlardan 9447, HackMetu, Siber Meydan, Japon CTF lerinden bahsetti ve soruların kategorilerine değindi.



ODTU den Fatoş Yaman Vural hoca Yapay, Doğal ve Ortak zeka üzerine bir sunum yaptı.
Beklenin üzerinde akıllı maymunlar, karıncalar ve hücreler üzerine yapılan deneylerden bahsetti.









Ali Ercan Özcan, Kariyer Olarak Mobil Uygulama Geliştirme başlıklı konuşma yaptı. Mobil geliştirici olmaya kariyer seçiminde yönlendirmeye çalıştı özellikle Android uygulamaları geliştirmeye teşvik etti :D Kendisi de bir Android geliştiricisiymiş ancak iPhone kullancısı :D Ortada bir tuhaf ironi var ama :))
Android geliştiricisi olmak insana çok fazla bilgi öğretiyor mobil uygulama geliştirmeyi öğreniyorsunuz. Çok fazla masraf yapmanıza gerek yok bir IOS geliştiricisine göre... Android uygulaması geliştirmiş ve Android kullanıcısı olan birisi olarak Android candır :)) Android ile mutluyum ve bazen istediğim kendi uygulamaları geliştirip kullanabiliyorum. Hele ki Arduino gibi cihazlarla ilgileniyorsanız Android ile haberleşmeli projeler yapmak güzel oluyor.. Ama yiğidi öldür hakkını yeme demişler Android de çok fazla çeşit olması ve geliştirici olması sebebiyle her uygulama tam hatasız çalışamayabiliyor.. Bazen durduk yere uygulamalarınız çalışmayı durdurabiliyor. Android akıllı cihazını günde bir kere kapatıp açmanız gerekiyor. Apple ürünlerinde bu sorunların olmadığını söylüyorlar ama kendim tecrübe etmediğim için bir yargıda bulunamayacağım.



ODTU'den Sinan Kalkan Hoca Robotlarda Zekanın 3 Silahşörleri isimli bir konuşma yaptı.
Aslında insanlar için çok basit davranışları robotlara öğretmenin nasıl zorlu bir süreç olduğunu anlattı.









Ozan Bük Internet of Things isimli konuşmasında internetin hayatımızdaki yerinden ve gelecekteki yerinden bahsetti. Akıllı kavramı olan cihazların, nesnelerin artacağından bahsetti ve interneti kullanan makina sayısının parabolik bir şekilde hızla artacağından bahsetti. Akıllı kıyafetler, akıllı evler, robotlar, nanorobotlar ve daha fazlası...





 Tabiki öğle arasında kendimi facebook çerçevesi içinde buldum :D Çok hoş bir konsept olmuş.. Tabi 1946 beğeni hiç görmedim :))







Bir ara baktım tbdgenç masasında oturuyorum. Arkadaşlar insanları bilgilendirmek için büyük çaba harcadılar. Tabi her ne kadar hazırladıkları kayıt formunda yüksek lisans kısmını koymayı unutsalar da :D


       Öğle arasından sonra Can Yıldızlı'nın Siber Güvenlik konulu konuşması vardı. Kendisi IntelRAD ve Prodaft 'ın  kurucusu. Pentest yapan stajyerlerine siber güvenlikte eğitim veren sayılı şirketlerden. Konuşma daha çok üniversitelerde siber güvenliğin yeri ve bilgisayar mühendisliği için diplomanın önemi ve gerekliliği üzerineydi ve kendisinden çok öğrencilerin söz aldığı bir oturumdu. Hayatın acı gerçeklerinden birisi Türkiye'deki üniversitelerde bilgisayar mühendisliğinde daha çok yazılıma, programcılığa doğru bir yönlendirme yapılıyor. Ama bence son zamanlar bu yönlendirmeler de değişiyor. Bu değişimin en büyük kanıtlarından birisi Gazi Üniversitesi'nde Bilgi Güvenliği Mühendisliği Yüksek Lisans programının olmasıdır. Diploma ve üniversite okumama meselelerine girmek istemiyorum ancak hangi kısmı savunursanız savunun, diplomanın gerekli olup olmadığını tartışın her iki kanıyı da çürütebilecek örnekler mevcuttur. Tamam diploma bazı konularda gereksiz gibi olabilir bir programlama dilini kendi başınıza öğrenebilirsiniz ancak üniversitede derslerin yanında tanıştığınız insanlardan yada arkadaşlarınızdan öğrendiklerinizi evde tek başınıza öğrenemezsiniz. Ayrıca evde programlama, hackeleme öğrenebiliriniz ama bütün konulara hakim olabilir misiniz bilemiyorum mimari yada mikroişlemciler gibi.. Yani bilmiyorum okulun insanların hayatında büyük katkısı olduğunu düşünüyorum ama elbette okula gitmeyip diploma sahibi olan insanlardan daha iyi işler yapan insanlarda var.. Saygılar.. Ancak günümüzde üniversiteler de bu alanda çalışan hoca, asistan sayısı artmalı ki öğrencileri güvenlik alanına yönlendirebilsinler. Onların da kendisini geliştirmesi için özel sektördeki insanlarla iş birliği yapması birlikte çalışması gerekebilir.


Pazar günü ise ben sadece Umut Demirezen'in Big Data ve Siber Güvenlik isimli sunumuna katıldım.

Güvenliği tehdit eden analiz ve raporların toparlanması ile oluşan veriler büyük veriler oluyor ve bunların analiz edilerek yeni oluşabilecek güvenlik açıkları ile ilgili tahmin ve davranış modellerinin oluşturulmasından bahsetti.



         Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerine tavsiyem Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) ya üye olmalarıdır. Ayrıntılı bilgi için http://www.bimo.org.tr/

          Pazar günü Bilmök'ten sonra tbdgenç tanışma kokteyline katıldım. Orada neler oldu diye merak edenler "TBD Genç" isimli yazıma göz atabilirler.

          Bu hafta sonum dolu doluydu . Hafta sonu olmasına rağmen erkenden kalktım, konferanslara katıldım, koşturdum ama güzeldi insanın öncelikle kendisine bir şeyler katması daha sonra değer üretmesi ve yeni insanlarda tanışması fikir alışverişi yapması genel kültürünü geliştirmesi, insanın içindeki genç delikanlıyı yaşatması gerekli bence..  Hüseyin Çalışkan'ın bir sözü "no pain no gain" (alıntı yaparken kaynak göstermeliyiz saygılar)

Başka yazılarımda görüşmek üzere...

Yasemin DEMİRAL



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder